In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het begin van de middag 1,5 procent hoger op 344,04 punten. De MidKap ging 0,4 procent omhoog tot 593,25 punten. De hoofdindices in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,8 procent.

De Fed kondigde woensdag aan voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties op te kopen en om aflossingen op eerdere aankopen opnieuw te investeren. ,,Op korte termijn goed nieuws voor de aandelenmarkten”, zei beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ,,Maar op de lange termijn is de kans dat het de economie aanjaagt klein. Het is vooral de vraag of het voor Europa wel goed nieuws is. De euro wordt duurder, wat schadelijk is voor de enige groeimotor: de export.”

Euro

De koers van de euro steeg door de nieuwe interventie van de Fed donderdagochtend tot 1,4225 dollar tegen 1,4020 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat ruwe olie klom met 1,3 procent tot 85,80 dollar.

De verdere versoepeling van het monetaire beleid zorgde over een breed front voor stijgende koersen, maar hielp vooral de grondstoffenfondsen vooruit. Als de economie met het nieuwe geld daadwerkelijk vooruit wordt geholpen, stijgt de vraag naar grondstoffen, zo is de verwachting. Daarnaast maakt de angst voor geldontwaarding grondstoffen aantrekkelijker voor investeerders.

Mijnbouwers

In Londen wonnen mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata tot 5 procent. In Amsterdam werd staalconcern ArcelorMittal bijna 2 procent meer waard.

Unilever prijkte bovenaan de AEX met een winst van 4,6 procent. De voedings- en wasmiddelengigant zag de winst en omzet in het derde kwartaal in lijn met de verwachtingen stijgen. Vooral in opkomende markten deed het concern goede zaken. Ook in Londen hoorde Unilever bij de sterkste fondsen.

BAM

In Amsterdam kelderde het aandeel BAM ruim 7 procent na een winstwaarschuwing. Het bouwbedrijf houdt last van de kwakkelende Nederlandse huizenmarkt en moest fors afschrijven op de vastgoedtak.

Mooie winstcijfers van de Franse bank BNP Paribas straalden af op andere Europese banken. In Amsterdam won ING ruim 2 procent. In Frankfurt hoorden Deutsche Bank en Commerzbank bij de grotere winnaars. BNP Paribas zelf, dat een winstsprong van bijna 50 procent meldde over het derde kwartaal, won ruim 4 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl